KİMYA

Kimya yaşamımızın merkezidir. Her şey kimyasal maddelerden yapılmıştır, ve yaptığımız işlerin çoğu kimyasal tepkimeleri içermektedir. Liselerimizdeki kimya öğretim programı, kimyanın gündelik hayata yansıyan kavramlarını ve ürünlerini gerçek hayata ilintilendirerek işler. Başka bir deyişle öğrencilerin ‘Öğrendiğim kimya ne işe yarar?’ sorusunun cevabını da içinde barındırır.

Lise kimya programımız, bireysel ve toplumsal sorumluluklarının bilincinde, kendi hayatını etkileyen kimyasal kavram ve ilkelerin farkında bireyler yetiştirmeyi hedefler. Öğretim programımız kimya bilimini; gözlem ve deneylere dayanarak evren ve hayat hakkında doğruya en yakın açıklamaları yapan, gözlem ve deneyler geliştikçe de yaptığı açıklamaları değiştirebilen, durağan değil dinamik bir yol ve anlayış olarak görür.

Kipaş Liselerinde, kimya dersinde

• Kimyanın deneye dayalı bir bilim olması nedeni ile öğrenciye ilim kaynağının laboratuvarda olduğu aşılanır. İmkan dahilinde, tüm ilmi gerçeklere öğrencinin kendisinin yapacağı deneylerle ulaşması sağlanır.

• Öğrencilerimizin, karşılaştıkları problemleri çözebilecek yetenek ve davranışları kazanmış kişiler olarak yetiştirilmesi amacıyla laboratuvar çalışmalarına önem verilir.

• Deney sonuçlarının değerlendirilmesinde ve tümevarım aşamasında öğrenciye kendi kendine bulma alışkanlığının kazandırılması amaçlanır.

• Kimyadaki temel ilke ve kavramlarla düşünme gücü kazandırılır.

• Öğrenciye, gözlem ve deneyin evreni doğru yorumlamadaki önemi kavratılır.

• Öğrenciye, deney yapabilme becerisi kazandırılır; hazır deney verileri yorumlatılarak öğrencinin genellemelere ulaşması sağlanır.

• Öğrencilere kazanılan bilgileri analiz etme, sentez ve yorumlama düzeyinde kullanabilmelerine yönelik uygulamalar yaptırılır.

• Öğrencinin bireysel özellikleri dikkate alınarak bireye inen bir öğrenme süreci geçekleştirilir.

• Öğrenciye, doğa olaylarını yorumlarken kimya temelinde neden-sonuç ilişkisi kurmak öğretilir.

Öğrencilerimizi MEB müfredatının yanı sıra YGS ve LYS sınavlarına tam yeterlilik düzeyinde hazırlamayı amaçlıyoruz. Ders saatlerinde verilen konu anlatımı ve sunumlara ek olarak birebir anlatımlar, okul sonrası etütler, haftalık tarama testleri, aylık deneme sınavları uyguluyoruz. Bu sınavların sonuçlarını en kısa zamanda değerlendirerek öğrencilere geri bildirimde bulunuyoruz. Sınav sonuçlarına göre eksik görülen konularda ek etütler planlıyoruz. Ayrıca uygulanan soruların ÖSYM standartları ile uyumlu olmasına dikkat ediyoruz. Öğrencinin, işlenen konuları tekrar etmesi, zaman yitirmeden pekiştirerek verimli ve sistemli ders çalışmasına yardımcı oluyoruz.